19. 9. 2008

Eyup - najzboznejsia cast Istanbulu

Alebo aspon tak o stvrti Euyp pisu v turistickych sprievodcoch. Je to tomu tak preto, lebo sa v tamojsej mesite nachadza hrobka vlajkonosica osmanskeho sultana, ktory sa volal Euyp. Pre moslimov sa jedna posvatne miesto, kam sa chodia modlit a dakovat za take udalosti ako narodenie dietata alebo svadba. My sme sa sem vydali v nedelu odpoledne, kedy miestni obyvatelia zjavne sem casto zavitaju, niektorymi ulicami sme sa ledva predrali.
Eyupov hrob
Je to aj stvrt plna cintorinov, lebo odpocivat v blizkosti Eyupa bola velka cest. Hrobky tu su uplne vsade a ich hustota je niekedy az zarazajuca.
Tato najosmanskejsia cast Istanbulu sa nachadza na konci tzv. Zlateho rohu, co je vybezok mora do pevniny, ktory oddeluje stare mesto Istanbulu / v minulosti Konstatinopol/ od novsich casti. Cestou spat sme isli lodou a tak sme sa previezli lodou po celom Zlatom rohu az k historickemu centru na Sultanahmede / so znamymi mesitami/.
Nas den sa skoncil na typickom rybacom sendvici na Galatskom moste a pri jablkovom caji v jednej s tureckych cajovni v spolocnosti ostatnych AIESEC praktikantami v Istanbule.

Sedime na Galatskom moste

Typicke nabrezie v centre Istanbulu

Turecky relax na caji

Žádné komentáře: